Ingredience na cca 25 houstiček
Rozkvas:
150 g celozrnné špaldové mouky
50 g slunečnicových semen
50 g lněného semene
50 g sezamových semínek
300 ml vlažné vody

Těsto:
850 g špaldové mouky 630
20 g soli
30 g sladu
30 g másla
20 g droždí
600 g rozkvasu
300 - 350 ml vlažné vody
Mák, sezamová semínka, slunečnicová semínka

Příprava:
Rozkvas: smíchejte všechny suroviny a přelijte 300 ml vlažné vody, promíchejte a nechejte nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc. Poté vložte přísady na těsto s rozkvasem do hnětacího stroje a zpracujte na hladké těsto po dobu 8-10 minut. Těsto přikryjte fólií a nechte 30 minut odpočívat. Poté odvažte kousky těsta po 70 g a zapracujete do kulatých bochánků. Navlhčete z obou stran vlhkým čistým hadříkem a spodní stranou rolujte ve slunečnicových semenech, horní stranou ve směsi máku a sezamu. Houstičky položte na děrovaný plech vyložený fólií na pečení a jemně je přitlačte. Zakryjte a nechte odpočívat asi 1 hodinu. Před vložením do trouby je ještě jednou dobře zvlhčete rozprašovačem vody.

PEČENÍ:
V peci na dřevo: Do pece vložte při teplotě 270 ° C.

V elektrické kamenné peci:
Horní teplota 270 ° C,
Spodní ohřev 170 ° C
Nechte troubu zapnutou.

V troubě pro domácnost:
Vložte do trouby vyhřáté na 230 ° C.
Po 10 minutách přepněte na 210 ° C

Pečte 18-20 minut