Základní křehké pečivo na tartaletky

Ingredience pro 8 kusů:
65 g práškového cukru
130 g másla
200 g mouky
1 vaječný žloutek

Příprava:
Promíchejte všechny ingredience a nechejte hodinu v chladu. Pak těsto vyválejte pomocí válečku s ostny nebo vidličkou propíchejte. Vykrájejte do odpovídajícího tvaru a kousky těsta napěchujte do vymaštěných košíčků na tartaletky.

Křehké pečivo z jednozrnky

Ingredience pro 12-15 kusů:
240 g celozrnné mouky z jednozrnky
120 g práškového cukru
200 g másla
80 g mletých mandlí
1 vaječný žloutek
1 vanilkový lusk
Sůl, citron

Příprava těsta:
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily. V mixéru na těsto pomalu promíchejte máslo, práškový cukr, sůl, vyškrábanou vanilkovou dužinu a citronovou kůru. Přidejte vejce a nechte je pomalu vmíchat. Nakonec jen krátce přidejte mandlovou krupici a celozrnnou mouku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce. Následujícího dne vyválejte křehké pečivo a propíchejte válečkem nebo vidličkou. Nyní vyřízněte do patřičných tvarů a vložte do vymastěných forem. Nyní naplňte požadovanou náplní nebo předpečte.


Mascarpone krém s limetkovým želé

Ingredience pro 8 kusů:
100 g mascarpone
100 g tvarohu 40%
60 g přírodního jogurtu
25 g práškového cukru
Vanilka, limetka

250 g limetkové šťávy *
30 gramů cukru
3 listy želatiny

Příprava:
U této varianty se tartaletky předpečou asi 15 minut. Mascarpone, tvaroh, jogurt a práškový cukr dochuťte vanilkovou a limetkovou kůrou a krátce promíchejte do hladka. Limetkovou šťávu zahřejte na cca 60 ° C a rozpusťte v ní cukr. Poté v ní rozpusťte namočenou vrstvu želatiny a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní se želé nejprve nalije do předpečených forem. Umístěte jej na chladné místo, dokud se tekutina nevstřebá. Poté lze nanést krém z mascarpone.

Mascarpone krémová tarteletka s mascarpone krémem a malinovou omáčkou

Ingredience pro 8 kusů:
100 g mascarpone
100 g tvarohu 40% i.T.
60 g přírodního jogurtu
25 g práškového cukru
Vanilka, limetka

250 g malin *
30 gramů cukru
3 listy želatiny

Ovoce samozřejmě můžete volit dle chuti a možností.

Příprava:
U této varianty se tartaletky předpečou asi 15 minut. Mascarpone, tvaroh, jogurt a práškový cukr dochuťte vanilkovou a limetkovou kůrou a krátce promíchejte do hladka. Krém naneste do košíčků. Zahřejte maliny na asi 60 ° C s pyré a rozpusťte v nich cukr. Nyní prosijte ovocný krém přes síto. V ovoci rozpusťte namočenou želatinu a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Ovocnou vrstvu pak naneste na krém.


Tvarohovo - třešňová tartaletka

Ingredience pro 8 kusů:
180 g tvarohu
100 g cukru
40 g rozpuštěného másla
20 g škrobu
60 g vejce
Citron, vanilka, sůl
Višně nebo třešně

Příprava:
U této varianty tartaletky nepředpékáme. Přísady se za studena zpracovávají na hladkou hmotu a nalévají se do forem vyložených těstem a krémem. Ozdobte višněmi či třešněmi a pečte asi 25-30 minut.

Poznámka:
Můžete použít jakékoli ovoce, jako je rybíz, maliny, ostružiny atd

Ořechovo-nugátové tartaletky

Ingredience pro 12 kusů:
240 g smetany
480 g nugátu

Příprava:
U této varianty se tartaletky předpečou asi 15 minut. Krátce zahřejte smetanu, odstavte ji před bodem varu a vmíchejte nugát. Nechte vychladit (nejlépe je krém i tartaletky připravit den předem).

Vychladlý krém lehce našlehejte a naneste na tartaletky. Zdobte dle libosti.

 

Ořechový a nugátový tartalet

Ingredience pro 12 kusů:
240 g krému
480 g nugátu

Příprava:
U této varianty se základny koláčů předpečou asi 15 minut. Krátce přiveďte smetanu, odstavte ji z ohně a vmíchejte nugát. Celé to ochlaďte (nejlépe udělat to spolu s těstem den předem).

Když hmota vychladne, lze ji krátce rozšlehat a poté podle potřeby podávat.

Doby pečení křehkého těsta:

V peci na dřevo:
Nahřátí na 210 ° C.
Informace o době pečení najdete v příslušném receptu
V elektrické kamenné peci:
Horní teplota 220 ° C,
Spodní ohřev 150 ° C
Informace o době pečení najdete v příslušném receptu
V běžné troubě:
Vyhřejte na 210 ° C.
Dobu pečení najdete v příslušném receptu.