Ingredience - nepečené těsto
200 g celozrnných sušenek
100 g rozpuštěného másla
20 g měkkého másla na vymaštění pekáče
30 gramů cukru
1 špetka soli

Ingredience krém:
1000 g Philadelphie
285 g cukru
45 gramů mouky
160 g zakysané smetany
1 vanilkový lusk
3 vejce XL
200 g borůvek

Příprava: sušenky rozdrťte v mixéru na drobky. Tyto pak s rozpuštěným máslem, 30 g cukru a špetkou soli dobře promíchejte se a dejte do vymaštěné dortové formy. Hmotu dobře upěchujte, nejlépe pomocí malého hrnečku. Dejte asi na 15 minut do chladničky a poté předpečte v troubě na 180 stupňů 10-12 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím 5 minut šlehejte Philadelphii v kuchyňském robotu, přidejte zakysanou smetanu a přidáme vyškrábanou vanilkovou dužinu. Mouku smíchejte s cukrem a do směsi postupně prosévejte. Pokud je to možné, nechte robot běžet na střední úrovni, dále šlehejte, přidávejte vejce jedno druhém a vmíchejte. S hotový krémem naplňte formu s předpečeným těstem do 3/4.
Chcete-li dosáhnout výsledku bez trhlinek, připravte si pekáč, do kterého se vejde celá forma. Formu obložte hliníkovou fólií a vložte do pekáče. Pekáč vyplňte vroucí vodou do poloviny výšky pečící formy. Celé dejte do trouby vyhřáté na 170 st. a pečte asi 75 minut. Troubu vypněte, otevřete do poloviny dvířka a celé nechte v otevřené troubě ještě asi 30 minut dojít.

V případě elektrické kamenné šamotové trouby Häussler postupujte následovně:
Předehřejte troubu na 200 stupňů horní, 120 stupňů spodní ohřev. Jakmile dosáhnete těchto teplot, vložte pekáč s formou s koláčem, troubu vypněte a nechte péct. Po asi 75 minutách také do poloviny otevřete dvířka trouby a nechejte koláč v troubě stát asi 30 minut. V obou případech,
je ideální nechat dort přes noc vychladnout a případně ozdobit ovocem.