Koupili jste si pec na dřevo Häussler a chcete hned začít péct? V tom případě je třeba ji však nejprve natopit "nasucho". V tomto článku se dozvíte, jak to přesně funguje, co je třeba vzít v úvahu a proč by se to mělo dělat.

Suché vytápění pece na dřevo - k čemu?

Během procesu vypalování suchým ohřevem uniká zbytková vlhkost v šamotové vyzdívce. To znamená, že čas od času získáte lepší skladování tepla - a právě díky akumulaci tepla během několika hodin je pečení v peci na dřevo tak výjimečné.

Jak funguje suché vytápění v peci na dřevo Häussler?

Jako palivo pro suché vytápění byste měli používat pouze dřevo. Suché vytápění trvá déle než 6 dní, čímž se postupně zvyšuje množství dřeva. Množství najdete v následující tabulce:

Množství dřeva HABO 4/6 HABO 6/8
1. den 2 kg 2 kg
2. den 3 kg 3 kg
3. den 4 kg 5 kg
4. den 5 kg 6 kg
5. den 7 kg 8 kg
6. den 8 kg 9 kg

Pečení můžete začít 6. den.

Tento proces by měl být proveden jak ve všech pecích HABO.

Na co byste si měli dávat pozor při "suchém" zahřívání pece na dřevo?

Ujistěte se, že klapka kouřovodu a šoupátko přiváděného vzduchu jsou zcela otevřené. Jako palivo používejte pouze přírodní dřevo s maximální zbytkovou vlhkostí přibližně 15%. Doporučujeme smrk, jedli nebo borovici, protože tyto druhy dřeva poskytují díky aroma pryskyřice speciální vůni a hoření probíhá měkkým plamenem. Bukové dřevo má tu výhodu, že tolik nekouří. Nikdy nespalujte dřevotřísku, lakované nebo impregnované dřevo.

Také se ujistěte, že kmeny nejsou příliš silné a pokud možno jsou nasekané. Ideální je tloušťka do 6 cm.

Tip: odvažte si množství dřeva
Připravte si lepenkovou krabici nebo bedýnku, do které přesně zapadne požadované množství dřeva. V budoucnu budete moci naplnit tuto svoji nádobu a vždy budete mít to správné množství dřeva na pečení chleba!