Roztopení pece na dřevo

Postup při správném roztopení pece na dřevo
Pec na dřevo Häussler se skládá z různých cihel s různým složením a tloušťkami. Další speciální vlastností pece na dřevo Häussler je skutečnost, že stropy v našich pecích na dřevo jsou rovné a nejsou zakřivené. To má tu výhodu, že vzdálenost od stropu k tomu, co pečeme či vaříme, je vždy stejná a dochází k rovnoměrnému prohřátí.
Jaké druhy dřeva lze použít k ohřevu HABO?
Doporučujeme jehličnaté dřevo jako např. smrkové dřevo. Lze použít i bukové dřevo, ale tím se zvýší doba hoření a tím i doba ohřevu pece na dřevo. Důležité pro všechny druhy dřeva: dřevo by mělo být co nejsušší a v ideálním případě ne větší než 4–6 cm.
Kolik dřeva se spotřebuje?
HABO 2/3 | ca. 9 kg |
HABO 2/4 | ca. 9 kg |
HABO 4/6 | ca. 12 kg |
HABO Vario | ca. 12 kg |
HABO 6/8 | ca. 15 kg |
HABO 10 | ca. 18 kg |
HABO 15 | ca. 21 kg |
Kroky roztopení pece ve zkratce:
- příprava
- Fáze hoření
- 1/3 množství dřeva
- 2/3 množství dřeva
- 3/3 množství dřeva
- Fáze, kdy je pec vytopená
- Fáze kompenzace
Video znovu podrobně objasňuje jednotlivé kroky:
A ještě návod s obrázky:
![]() 1. Vytáhněte teploměr Před zahřátím teploměr vyjměte, jinak by se mohl poškodit. |
![]() 2. Otevřete kouřovod Při zapalování ohně úplně otevřete komínovou klapku zatažením za regulátor tahu. |
![]() 3. Navrstvěte dřevo a podpalte ho Protože k podpálení dochází pouze v přední části pece, mělo by být dřevo umístěno v přední polovině pece. Na pec navrstvíme třetinu množství dřeva a zapálíme ji. |
![]() 4. Dveře v prvním zářezu Nyní zavřete dveře v prvním zářezu. Tím se vytvoří mezera, kterou může pronikat potřebný kyslík. .Po cca 20 minutách přidejte druhou třetinu dřeva. |
![]() 5. Vypalování - vytápění Během procesu vypalování se ujistěte, že je palivové dřevo rovnoměrně rozloženo v přední polovině pečící komory. Pak přidejte další třetinu |
![]() 6. Regulujte přístup vzduchu Nyní regulujte tah v závislosti na počasí a tahu v komíně. |
![]() 7. Žhavé uhlíky Po jedné hodině hoření by měly být uhlíky rovnoměrně rozloženy po celé pečicí ploše. K tomu použijte hák. Poté vložte poslední třetinu dřeva do přední části pece a nechte ji dohořet. Žhavé uhlíky rozsekejte na drobnější kusy a rovnoměrně je v peci rozložte. |
![]() 8. Vyčištění Po fázi natopení vyčistěte pec od žhavých uhlíků a pečlivě očistěte pečící plochu. Za tímto účelem otevřete poklop s popelem a popel nahrňte do popelníku. Ujistěte se, že je klapka tahu zcela otevřená, aby bylo možné saze vtáhnout zpět do pece. Pečící plochu lze poté očistit pomocí nerezového koštěte. |
![]() 9. Uzavření dvířek Klapku a dvířka zcela zavřete. Nyní připojte teploměr a nechte troubu stát asi 20 až 30 minut, aby se teplo v troubě rovnoměrně rozložilo. Krátké pečivo, jako jsou pizzy, tarte flambée nebo jiné menší porce se již během této fáze vyvážení může péct |
![]() 10. Pečení Nyní lze do pece vsunout připravené produkty.. Vezměte prosím na vědomí jednotlivé teploty vaření a pečení, jakož i doby vaření nebo pečení v receptu. |