Postup při správném roztopení pece na dřevo

Pec na dřevo Häussler se skládá z různých cihel s různým složením a tloušťkami. Další speciální vlastností pece na dřevo Häussler je skutečnost, že stropy v našich pecích na dřevo jsou rovné a nejsou zakřivené. To má tu výhodu, že vzdálenost od stropu k tomu, co pečeme či vaříme, je vždy stejná a dochází k rovnoměrnému prohřátí.

Jaké druhy dřeva lze použít k ohřevu HABO?

Doporučujeme jehličnaté dřevo jako např. smrkové dřevo. Lze použít i bukové dřevo, ale tím se zvýší doba hoření a tím i doba ohřevu pece na dřevo. Důležité pro všechny druhy dřeva: dřevo by mělo být co nejsušší a v ideálním případě ne větší než 4–6 cm.

Kolik dřeva se spotřebuje?

HABO 2/3 ca. 9 kg
HABO 2/4 ca. 9 kg
HABO 4/6 ca. 12 kg
HABO Vario ca. 12 kg
HABO 6/8 ca. 15 kg
HABO 10 ca. 18 kg
HABO 15 ca. 21 kg

 

Kroky roztopení pece ve zkratce:

  • příprava
  • Fáze hoření
  • 1/3 množství dřeva
  • 2/3 množství dřeva
  • 3/3 množství dřeva
  • Fáze, kdy je pec vytopená
  • Fáze kompenzace

Video znovu podrobně objasňuje jednotlivé kroky:

A ještě návod s obrázky:

1. Vytáhněte teploměr

Před zahřátím teploměr vyjměte, jinak by se mohl poškodit.

2. Otevřete kouřovod

Při zapalování ohně úplně otevřete komínovou klapku zatažením za regulátor tahu. 

3. Navrstvěte dřevo a podpalte ho

Protože k podpálení dochází pouze v přední části pece, mělo by být dřevo umístěno v přední polovině pece. Na pec navrstvíme třetinu množství dřeva a zapálíme ji. 

4. Dveře v prvním zářezu

Nyní zavřete dveře v prvním zářezu. Tím se vytvoří mezera, kterou může pronikat potřebný kyslík. .Po cca 20 minutách přidejte druhou třetinu dřeva.

5. Vypalování - vytápění

Během procesu vypalování se ujistěte, že je palivové dřevo rovnoměrně rozloženo v přední polovině pečící komory. Pak přidejte další třetinu 

6. Regulujte přístup vzduchu

Nyní regulujte tah v závislosti na počasí a tahu v komíně.

7. Žhavé uhlíky

Po jedné hodině hoření by měly být uhlíky rovnoměrně rozloženy po celé pečicí ploše. K tomu použijte hák. Poté vložte poslední třetinu dřeva do přední části pece a nechte ji dohořet. Žhavé uhlíky rozsekejte na drobnější kusy a rovnoměrně je v peci rozložte. 

8. Vyčištění

Po fázi natopení vyčistěte pec od žhavých uhlíků a pečlivě očistěte pečící plochu. Za tímto účelem otevřete poklop s popelem a popel nahrňte do popelníku. Ujistěte se, že je klapka tahu zcela otevřená, aby bylo možné saze vtáhnout zpět do pece. Pečící plochu lze poté očistit pomocí nerezového koštěte. 

9. Uzavření dvířek

Klapku a dvířka zcela zavřete. Nyní připojte teploměr a nechte troubu stát asi 20 až 30 minut, aby se teplo v troubě rovnoměrně rozložilo. Krátké pečivo, jako jsou pizzy, tarte flambée nebo jiné menší porce se již během této fáze vyvážení může péct  

10. Pečení

Nyní lze do pece vsunout připravené produkty.. Vezměte prosím na vědomí jednotlivé teploty vaření a pečení, jakož i doby vaření nebo pečení v receptu.