SELSKÝ CHLÉB

Ingredience na 4 bochníky po 870 g:
1 500 g pšeničné mouky typu 1050
300 g špaldové mouky typu 630
200 g žitné mouky typu 1150
42 g droždí - kostka
1400 ml vody (nebo polovinu vody
a polovinu podmáslí)
45 g soli
1 čajová lžička koření
10 g jablečného octa
10 g medu
Příprava:
Hnětejte všechny ingredience v hnětacím stroji na těsto Häussler po dobu 14 minut, aby vzniklo hladké těsto. Poté těsto na 2 hodiny zakryjte fólií. Rozdělte těsto na čtyři stejné kousky a vytvořte kulaté bochníky. Ty necháme asi 5 - 10 minut kynout na pomoučené pracovní desce. Umístěte chléb na pečící plochu a pečte. Pro rustikální krustu chléb do trouby či pece dávejte spojem nahoru.
Varianta:
Těsto můžete připravit také den předem s pouhými 20 g droždí a těsto nechat přes noc v chladničce.
Doba pečení:
- V peci na dřevo: Do pece dejte při 280 ° C. Doba pečení 60 minut.
- V elektrické kamenné peci: Nejvyšší teplota 280 ° C, Spodní ohřev 190 ° C Doba pečení 60 minut.
- V troubě pro domácnost: Do trouby vložit při 250 ° C a po 25 minutách snížit na 180 ° C a péct ještě 35 minut.