Pro 4 osoby
800 g krupice z tvrdé pšenice
70 g čerstvých listů bazalky
300 g vajec (přibližně 5 vajec ve velikosti M)


Ingredience na Velouté - základní bílá omáčka
100 g celeru
100 g póru
200 g cibule
3 bobkové listy
1 špetku cukru
podle potřeby sůl

40 g (2 lžíce) mouky
100 ml martini nebo bílého vína
300 ml vývaru
200 ml smetany
100 ml mléka

Ingredience pro bazalkový olej
5-6 lžící olivového oleje
15 listů bazalky
1 špetka soli

Příprava těsta:
Nasypte krupici z tvrdé pšenice do těstovinového stroje Häussler. Poté přidejte sušené, nadrobno nasekané listy bazalky. Nakonec nalijte rozšlehaná vejce. Nechte těsto mísit po dobu 8-10 minut, dokud nebude tvořit drobivé hrudky. Vložte matrici č. 19 a nechte vytlačit delší nudle.

Tip: K vejci přidávejte vždy čerstvé bylinky, sušené bylinky vždy do krupice.

Příprava bílé základní omáčky:
Celer, pórek a cibuli podusíme v dostatečném množství másla. Přidáme cukr a sůl. Poprášíme moukou, odstavíme pánev z ohně a dobře promícháme. Poté přilijte 100 ml martini nebo bílého vína. Přidejte bobkové listy, vývar, smetanu a mléko, přiveďte k varu a duste asi 15 minut. Během procesu opakovaně dobře promíchejte. Odstavte z plotny a nechte celý den odležet. Přes noc nechte v lednici, zeleninu propasírujte, koření vyndejte a dochuťte dle potřeby. Případně přidejte martini nebo bílé víno. Těsně před podáváním napěňte s trochou másla.

Příprava bazalkového oleje:
Všechny ingredience rozmixujte a nakonec přelijte těstoviny s omáčkou nebo můžete podávat přímo jen s těstovinami.