Ingredience na 4 chleby po 575 g:

Kváskové těsto:
200 g pšeničné mouky 550
150 g mléka
40 g droždí
5 g soli
10 g másla

Hlavní těsto:
800 g pšeničné mouky 550
240 g másla
150 g cukru (vanilkový cukr)
100 g vejce (2 kusy)
1 bio citron (šťáva a kůra)
cca 250 g mléka
405 g kváskového těsta
200 g sušených rozinek nebo brusinek
50 g pomerančové kůry a citronové kůry v kvalitě bio
100 g mandlí, nakrájených na plátky
4 dřevěné formy na pečení, malé

Příprava:
Míchejte přísady na kváskové těsto v hnětacím stroji na těsto Häussler po dobu 8–10 minut, aby se vytvořilo měkké těsto, a poté ho nechejte 35–40 minut odpočívat.
Míchejte přísady z hlavního těsta v mixéru na těsto po dobu 6 minut. Po fázi míchání přidejte kváskové těsto a promíchejte další 3-4 minuty. Na konci doby hnětení přidejte a krátce promíchejte rozinky, citronovou kůru a mandle.

Zakryjte a nechte těsto 30 minut kynout. Poté rozdělte těsto na 4 stejné kousky a vytvarujte 4 podlouhlé bochníky. Poté je vložte do dřevěných forem na pečení a zakryjte a nechejte dalších 30 minut kynout.

Před pečením chléb potřete vajíčkem a ostrým nožem vytvořte na povrchu mřížku, můžete posypat libovolně mandlemi. Poté podle pokynů upečte.

Doby pečení:

V peci na dřevo:
pečeme při 220 ° C.
Doba pečení 30 - 40 minut.

V elektrické kamenné peci:
Horní teplota 220 ° C,
Spodní ohřev 130 ° C
Doba pečení 30 - 40 minut.
Nechte troubu zapnutou.

V troubě pro domácnost:
Pečeme při 220 ° C.
Doba pečení 30 - 40 minut.